En resa till Indien - Del 3 - Padampuri ashram

En av de platser vi ville besöka när vi rörde oss i området runt den lilla staden Nainital uppe i Himalyabergen var det indiska helgonet Sombari babas två ashram i Padampuri och Kakhrighat. Detta område i Indien har härbärgerat många stora helgon som Neem Karoli baba, Hairakandh baba och varav Sombari baba anses vara en av de högst utvecklade spirituellt.

Sombari baba är relativt okänd både i väst och i Indien. Mycket på grund av att det är närmare hundra år sedan han levde. Därför är hans ashram i Padampuri inte särskilt välbesökt där det ligger vackert i en dal mellan bergen en bit från staden Nainital. Vi var de enda besökarna när vi var där och platsen är mer förfallet och mindre påkostat jämfört med Neem Karoli babas ashram Kainchi Dham. Trots detta är det en av de vackraste platser vi besökt och en plats vi kommer att vilja besöka igen. Om du vill veta mer om Sombari baba så har vi skrivit om honom här.

Det första som slog oss när vi kom dit var att det faktiskt ändå var större än vi väntat oss. Ashramet ligger bredvid en liten flod och vi visste att Sombari baba aldrig tillät någon komma in utan att först ha tvättat sina fötter, händer och ansikte i floden. För att respektera detta gjorde vi detta innan vi klev in på den mark där en av områdets högst utvecklade väsen spenderat en stor del av sitt liv. Väl inne i ashramet möttes vi av en otroligt fridfull plats. Det kändes som om att man skulle kunnat vandra runt där utan en tanke på att vilja göra något annat i timme efter timme efter timme. Man kände inte behov efter något annat. Trots att vi var de enda besökarna och vi ganska snabbt sett alla delarna var det omöjligt att bli uttråkad där. Man ville bara vara. Inget mer. Det som fick oss att efter några timmar åka därifrån var att vår taxichaufför väntade otåligt på oss utanför.

Vi kunde känna att Sombari babas närvaro fortfarande var stark här och det var en märkligt känsla att sitta vid hans dhuni som fortfarande fanns kvar, den heliga eld han lät brinna mest hela tiden. I byggnaden ovanför eldstaden fanns en avbild på Sombari baba och denna denna byggnad restes på den plats där han brukade sitta. Vi mediterade en stund framför denna avbild och lät oss svepas in i hans närvaro och energi.

I en av byggnaderna satt en ung man och repeterade mantran medan en annan ung man sopade gångarna. Det visade sig vara tempelskötarna. De pratade gladeligen om Sombari baba på knackig engelska och bjöd på kaffe. Även om vi hade svårt att kommunicera med talet, pratade vi med med lätthet med varandra med hjärtats språk. De unga männen var otroligt gästvänliga och glada över vårt besök och mötet med dem kom att bli ett av de minne från resan som ofta flyter upp i medvetandet. Vi hoppas att de är där nästa gång vi kommer på besök. För det är en plats vi båda önskar besöka igen.

Veckan innan vi reste till Indien var vi på ett retreat med Sri M i Schweitz. Där mötte vi en engelsman som visade sig hade besökt Sombari babas ashram i Padampuri sju år tidigare. Att vi skulle stöta på någon som faktiskt varit där veckan innan vi åkte var en otrolig synkronistet, med tanke på att mycket få västerlänningar varit där eller ens hört talas om Sombari baba. Engelsmannen berättade att när han varit där hade en 119 år gammal yogi befunnit sig där och engelsmannen hade aldrig stött på en kärleksfullare människa. Vi frågade de två tempelskötarna om denne yogi fortfarande var vid livet och de bekräftade att han nu var 125 år och att han bodde i ashramet sommartid. Vi var dock där innan sommaren riktigt startat så yogin bodde nu i sin vinterbostad i Haldwani. Vi fick faktiskt hans adress av tempelskötarna men hann aldrig åka dit och kanske var det heller inte meningen. Kanske stöter vi på honom nästa gång vi är där om han fortfarande är i livet. Vi är nöjda med hur det än blir, för det var Sombari babas ashram som fångade våra hjärtan.


Då det finns väldigt få bilder på detta vackra ashram bjuder vi här på rikligt med bilder och vi hoppas även att fler söker sig dit och gärna donerar en slant till ashramet så att det får stå kvar och ännu hellre än en gång blomstra. Kanske kan denna artikel betala tillbaka en liten del av vad Sombari baba och Padampuri gett oss.

 

Sombari babas ashram i Padampuri.

Sombari babas ashram i Padampuri.

Tobias utanför entrén.

Tobias utanför entrén.

Sombari babas dhuni.

Sombari babas dhuni.

Det fanns även en annan numera avliden guru som levde i ashramet efter Sombari baba. Vi kommer dock inte ihåg hans namn men hans staty fanns i en av byggnaderna. 

Det fanns även en annan numera avliden guru som levde i ashramet efter Sombari baba. Vi kommer dock inte ihåg hans namn men hans staty fanns i en av byggnaderna. 

Ett tempel med en shiva lingam. Shiva var den hindusika gud Sombari baba var förknippad med.

Ett tempel med en shiva lingam. Shiva var den hindusika gud Sombari baba var förknippad med.

En av tempelskötarna sitter och repeterar mantran.

En av tempelskötarna sitter och repeterar mantran.

Magnus tillsammans med tempelskötarna.

Magnus tillsammans med tempelskötarna.

Sombari babas avbild som placerats på den plats där han brukade sitta. 

Sombari babas avbild som placerats på den plats där han brukade sitta.