En Resa till Indien - Del 4 - Kakrighat

Från Nainital påbörjade vi resan mot Kakrighat för att besöka ashramet där Sombari Baba spenderade sin tid under vintern. Att ta sig till detta ashram var lite mer problematiskt eftersom vägen dit var i sämre skick än till tidigare ashram vi hade besökt. Det tog någon timme innan vi nådde fram eftersom ett stort vägarbete pågick just denna period. Trots att detta gjorde att det tog längre tid för oss att komma fram så kändes det positivt att de jobbar med att förbättra framkomligheten till denna speciella plats.

Till slut kom vi fram till vår destination. Väl utanför blev vi osäkra på om det var öppet så vi kunde att besöka ashramet eftersom grinden var stängd. Lyckligtvis noterade vi att det fanns en liten dörr på grinden som gick att öppna. Vi klev in på området och möttes av en mindre trädgård. Kort därefter kom vi fram till tempelområdet. Väl där mötte vi två tempelskötare som verkade otroligt glada över att se oss. De förklarade att detta var platsen där Sombari Baba och Neem Karoli Baba spenderade sin tid när de var vid livet.

Precis som tidigare kände man ett enormt lugn inombords när man besökte denna plats. Tiden stannade upp och en inre frid tog sitt fäste. Vi vandrade omkring och möttes av det enorma trädet som finns i mitten av detta tempel. Under detta träd satt allt som oftast Sombari Baba under sin tid här. Det kändes overkligt att sitta på samma ställe som detta otroliga helgon suttit.

Jag satte mig ner för att meditera. Just denna dag kände jag mig sjuk och febrig så jag hade väldigt svårt för att djupdyka ner i min meditation. Plötsligt var det som om en röst kom till mig som sade att jag skulle gå ner till floden och tvätta av mig. Sombari Baba bad alltid sina besökare tvätta sig i floden innan de klev in på området. Jag skämdes att jag glömt bort detta och gick genast ner till floden. Jag rengjorde mitt ansikte, armar och ben. När jag klev upp ur floden försvann all känsla av feber och jag kände mig inte längre sjuk. Jag kände att det var Sombari Baba som gjort att jag tillfrisknat och jag kände en otrolig tacksamhet.

Därefter spenderade vi några timmar inne på området där vi endast badade i det välmående denna plats gav oss. Det var balsam för själen att finna sig på denna plats och min vördnad till Sombari Baba blev ännu starkare.

Inom detta tempel fanns även en del tillägnad Neem Karoli Baba. När han var vid livet önskade han att ett tempel skulle byggas på just denna plats för att Sombari Baba befunnit sig här. Det är Kainichi Dham som ansvarar för att bevara Sombari Babas efterlämningar vilket visar vilken otrolig vördnad som Neem Karoli Baba kände för honom.

Inne i templet fanns en staty på Neem Karoli Baba och flertalet bilder från när han var vid livet. Att kunna känna närvaron av dessa två fantastiska helgon på en och samma plats var kraftfullt. Kakrighat har lämnat ett minne för livet och vi längtar redan till nästa gång vi får möjlighet att placera våra fötter inom detta tempel.

I närheten finns även ett tempel tillägnat Swami Vivekananda så vi bestämde oss att även besöka denna plats. Dessvärre var det i väldigt dåligt skick men de jobbade för fullt med att återställa byggnaderna. Det var här som Swami Vivekananda fick en av de viktigaste upplevelserna i sitt liv. Han fick se hur hela den inre och yttre världen är ett och att Gud existerar i allt. Det var under ett träd som han fick denna starka upplevelse och runt detta har de byggt detta ashram. Trädet står tyvärr inte kvar men de hann ta en stickling från detta träd innan det dog så att det växer fram på nytt. Förhoppningsvis kommer det nya trädet var en plats där fler människor kommer få uppleva det fantastiska som Swami Vivekananda fick uppleva.